Random acts of kindness to complete stranger


As I was scrolling Facebook today, I found this and it touched my heart.

45 random acts of kindness to complete stranger.

Dan ini pula cerita aku.

Pada suatu malam, masa oncall A&E @ HRPB. 

Alhamdulillah, malam yang sangat terisi. Bukan sahaja dapat observe malah banyak juga procedure yang boleh assist. Dan antara pengalaman baru malam tu adalah, dapat naik ambulance *not as a patient*. HAHA

Lama juga kami stay di A&E malam tu, sedar tak sedar dah pukul 3 pagi. Waktu itulah baru perasan, kunci motor hilang. Ya Allah perasaan time tu -- gelabah gila. Tapi cuba stay calm and cuba ingat balik dekat mana letak / tercicir. Dalam hati "rasanya, aku tak ambil kunci tadi".

Tapi bila pergi periksa dekat motor tak ada la pulak.

Puas mencari satu hospital. Habis semua guard di tanya, pondok polis pun dah pergi tapi kecewa. Istighfar kejap.

Dah pasrah dah. Memang kalau tak jumpa dah siap sedia nak call parent dah suruh hantar kunci spare. Tiba-tiba sapa pakcik guard ni "dah jumpa ke? Kalau belum cuba tanya pakcik guard yang depan sekali".

Itulah harapan terakhir aku. Memandangkan habis semua guard aku dah tanya malam tu. Alhamdulillah memang dia simpan. Katanya, aku tinggal di motor dan dia simpankan sebab dia perasan waktu meronda.

Waktu aku sampai nak tanya dia sedang tidur.

Maka terdetiklah dalam hati, untuk beli satu tin coffee untuk dia. Dan semoga coffee itu dapat membantu dia untuk kekal segar sepanjang malam.

***
Kesimpulannya, kita tak perlu kenal seseorang itu pun kalau nak buat baik.

Mana tahu dengan satu kebaikkan yang kita lakukan, orang tersebut akan membawa 10 lagi kebaikkan kepada mereka yang lain?

SA Creative Instagram Photo CONTEST

SA Giveaway!

Sungguh. Lama juga aku tak buat GA. Tengah kemas barang, ternampak souvenir-souvenir yang aku beli dari Thailand, banyak lagi lebih rupanya. Jadi nak buat GA lah dekat korang semua.

Terma dan syarat-syaratnya:
- Follow @shamirulofficial di instagram dan di blog ini
- Tangkap gambar creative anda dan upload di instagram menggunakan hashtag #SAGiveAway dan tag @shamirulofficial
- Tag 5 orang rakan anda yang lain di instagram
- Buat satu entry berkenaan contest ini di blog anda dan tag lagi 5 orang.
- Maklumkan juga mengenai penyertaan anda di ruangan komen post ini (sertakan link entry)

Tarikh tutup penyertaan:
30 November 2014

Hadiah:
1x Bookmark Thailand
1x Keychain Thailand
1x Keychain Sarawak
1x Tshirt (OsemDesign) *Untuk 4 peserta sahaja* -1s/1M/2L-

5 Pemenang akan di pilih berdasarkan gambar yang paling creative.



Pemenang akan di tayangkan gambarnya di instagram SA. :)

Sarawak Cultural Village

Throwback. 

Sarawak Cultural Village - WARP UniKL RCMP-UniMAS 2014

Kalau jalan-jalan @ holiday ke Sarawak, tempat ni WAJIB masukkan dalam travelling list korang tau. Tak lengkap kalau tak visit this cultural village.

Persembahan last tu paling enjoy above all. Hehe.
*If you know what I mean. Kalau tak kene pergi dulu la :)

Stay

Kadang,
Aku tak minta banyak,
Aku cuma minta untuk setia. Itu sahaja.

Sekian saja coretan saya malam ini.

Lokasi : Kellie's Castle - Ipoh Perak

Monkey Beach @ Pantai Duyung - Penang

Penang.

Tempat aku membesar.
Tanah tumpah darahku.

Tapi, selama 21 tahun tinggal dekat Penang, inilah kali pertamanya aku menjejak kaki ke Taman Negara, Pulau Pinang. Ber-jungle trekking di situ, semata-mata untuk mengisi masa terluang waktu cuti midsem hari tu.

Yang bestnya, tak pernah tahu wujudnya pulau-pulau dekat kawasan tu. Cantik-cantik pulak tu. Kemudian, ada pula santuary untuk penyu. Pergh! 21 Tahun kot aku hidup Penang.

Haha, pada yang tak pernah tahu or nak melawat Penang, this should be one in your list okay? Okay?

Ipoh, Perak!

Kellie's Castle, Batu Gajah - @shamirulofficial (instagram)
Perak.

Tempat di mana aku mengutip ilmu.
Belajar berdikari. 
Belajar tentang watak-watak manusia.

2 Tahun lagi, inshaAllah.
Kalau rezeki dan jodoh masih di Perak, mungkin akan meneruskan housemanship (HO) di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh (HRPB). Kalau ke Sabah/Sarawak ke sana lah kita. Kehendak Dia, kita kene percaya.

Ada lagi tak tempat best (tempat rekreasi / pelancongan) dekat Perak ni untuk lepak santai?

Dapur Jalanan Ipoh (6th Serving)


Seperti biasa,

Buat mereka yang punya masa,
Buat mereka yang berada di Ipoh,
Buat mereka yang ingin berkongsi rasa,

Jemputlah join Dapur Jalanan Ipoh (6th Serving), Ahad ini.
Untuk maklumat lanjut bolek contact number yang tertera.

#Makanan hak semua

InshaAllah Doctor To Be

One said:
An Apple a day, keeps the doctor away

But the one that said the quote, forgot this line:
But, if the doctor cute, forget the fruit!

Have a good day everyone.

Aku yang dulu, bukanlah yang sekarang!

"You cannot dream yourself into a character; you must hammer and forge yourself one."

Sekali sekala nak berangan jadi model takpe kan?

[03/04/2014]
Alhamdulillah, today I received a good news from the Faculty of Medicine, UniKL RCMP. At last, all my work and effort in entrepreneurial activities will be acknowledged by them on a ceremony which is going to be held on 21/04/2014.

Alhamdulillah Third Year MBBS.

“Don't spend time beating on a wall, hoping to transform it into a door. ”

Alhamdulillah, akhirnya masuk jugak third year MBBS. Sudah hampir separuh perjalanan aku bergelar seorang doktor, dan moga ini adalah yang terbaik.


Kita merancang, Allah yang menentukan. Sesungguhnya, Allah adalah sebaik-baik perancang.

Dewasakah Kita

"Love is that condition in which the happiness of another person is essential to your own"

Semakin dewasa kita, semakin banyak tanggungjawab yang perlu dipikul. Semoga semuanya segera siapkan diri.

Hidup Hanya Sekali

Kita hidup hanya sekali.

Oleh itu ingat, pengalaman itu kita tak boleh bayangkan, tapi kita perlu alaminya sendiri.
Enjoy fellas.

#ThirdYearMBBSAkuDatang

Anugerah Ikon Varsiti BH 2013

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerna dengan limpah kurniaNya, rezeki aku pada tahun 2013 ini melimpah ruah. Alhamdulillah sekali lagi.

Pada awalnya, aku just join je pertandingan ini. Kemudian diberitahu telah di short listed.

Then, apabila pergi ke press conference di putrajaya, diberitahu bahawa pertandingan ini akan di judge based on 10% online voting, 10% newspaper voting and the rest to the judges.

Nak dijadikan cerita, link untuk undian online tuh, sehari sebelum undian tutup baru aku jumpa.
Paper tak payah cakap lah, sape je yang nak beli, vote and pos kan?
Except ayah aku. Terharu jugak bila tahu ni dari kakak aku.

So, aku pun tak berapa yakin nak menang. Sebab aku ingat markah dari judges tu, dorang akan datang on spot untuk interview, tengok kawasan etc2, rupa-rupanya dorang just judge based on portfolio yang dihantar awal-awal. Memang berserah je lah.

Tapi rezeki tu tak kemana, alhamdulillah di majlis penyampaian hadiah di Hotel Everly, Putrajaya, aku diumumkan sebagai pemenang hadiah utama mewakil UniKL RCMP sekaligus UniKL lain lah yee.

Terima kasih aku ucapkan kepada semua yang support, doa dan yang vote. Terima kasih juga kepada mereka-mereka yang sudi hadir pada hari peyampaian hadiah tersebut (Parents, hem, wakil canselori, En. Rizal MFI, kawan-kawan, dan buddy).